Kundröster

Självklart ska ett digitalt företag ha en digital bokföring

12 november, 2020

Att det går att förena tv-spel i världsklass med välgörenhet har European Speedrunner Assembly, ESA, visat flera gånger om. ESA har rötterna i Småland men anordnar livestreamade spelevent över hela världen. I samband med eventen samlar företaget in pengar till välgörenhet, exempelvis Rädda Barnen och Alzheimerfonden som fått ta emot sjusiffriga donationer. Utöver de digitala eventen driver företaget även Smålands Spelhall, en mötesplats för spelare som gillar retro arkadspel. 

ESA grundades 2011 och bolagiserades 2018. Under de två senaste åren har det hänt mycket och företaget har växt i både omsättning och antal medarbetare. Det har varit en stor volymökning och idag sker faktureringen till mottagare över hela världen. Ida Lidholt, som är ekonomi- och redovisningsansvarig, berättar att tidigare betalade hon fakturor via internetbanken precis som en privatperson och hade varje vecka stora högar med kvitton att hantera. Men i takt med att ESA växte blev det ohållbart.

– När vi gick över till Confido blev vår bokföring helt digital. Och med tanke på att vi är ett framåtsträvande företag med den digitala världen som vår arbetsplats är är det ju otänkbart att administrationen ska vara bakåtsträvande. Kombinationen Confido och Fortnox gör att jag lägger extremt mycket mindre tid på administration är tidigare. Bara det att varje medarbetare hanterar sina egna kvitton direkt i appen är en stor tidsvinst, konstaterar Ida.

Från åtta timmar till en halv
Idag sköter Confido redovisning, löner, bokslut och deklaration åt ESA. Confido har länge legat i framkant vad gäller digitalisering av bokföring och administration och samarbetet med ESA gör att de sporras ytterligare till att hitta nya metoder som förenklar det dagliga administrativa arbetet. Exempelvis kunde Ida före bytet till Confido lägga 8 timmar varje vecka på hantering av inköp och kvitton, idag löser hon det på en halvtimme. Johannes Åkesson, är digitaliseringsansvarig på Confido och även kundansvarig för ESA.

– Min roll för ESA är att se hur vi kan applicera tekniska lösningar på redovisningen. Jag fungerar som ett tekniskt bollplank och hjälper dem bland annat med integrationer som effektivisera verksamheten. Vårt mål är att de ska behöva lägga så lite tid som möjligt på administration, men ändå känna att de har kontroll på sin ekonomi, berättar Johannes.

Internationella utmaningar
ESA är ett företag med kunder över hela världen och behöver ta hänsyn till internationella lagar och regler. Ida berättar att hon lägger mycket tid på omvärldsbevakning för att hålla sig uppdaterad vad gäller exempelvis Brexit och det politiska läget i världen. 

– Vi är kanske ett lite annorlunda företag med många olika betallösningar och kunder över hela världen. Jag ber ofta Johannes kolla upp och tolka information åt mig. Hur gör jag om ett företag inte har IBAN eller hur fakturerar jag en kund i Ryssland? Vi brukar alltid hitta en lösning och fördelen med att vara digitala är att den lösningen sedan ligger kvar i systemet, säger Ida. 

Säkert och spårbart
Framöver siktar ESA på att utveckla sina event och rikta sig mot fler länder. För att lyckas med det krävs det bland annat att det administrativa arbetet löper på smidigt. Ju mer företaget växer desto viktigare är det även med säkerheten och att all bokföring är spårbar och uppföljningsbar, vilket det blir med Confido och Fortnox.

– Hade vi inte haft digital bokföring hade inte vår expansion varit möjligt. Det administrativa hade helt enkelt ätit upp all möjlig vinst och tid, avslutar Ida.

Dela

Ställ dina frågor!

Oavsett var du befinner dig idag, om du är nystartad, vill utveckla ditt företag eller kanske har en byråkontakt sedan tidigare – boka ett möte så tar vi ett första snack och ser vart det leder. Se det som gratis konsultation där du väljer nästa steg. Ta med dina frågor så ses vi.

Confidobloggen

04 september 2023

Nu flyttar vi ihop! Talenom och Confido

Den 8:e september 2023 flyttar Talenom Växjö, f.d. Persson & Thorin, hela sin redovisningsverksamheten med all personal in i Confidos nuvarande lokaler.

Läs vidare arrow_forward
14 mars 2023

Service Manager till "gemensamt" kontor i Växjö!

Är du en affärsmässig ledare som drivs av att utveckla dina medarbetare? Trivs du att arbeta i ett bolag med stark tillväxt som lever i en föränderlig värld? Kanske kommer du från en tillväxtresa och vill vara med på en ny resa, i en annan bransch? Då är det kanske dig vi söker till vårt kontor i Växjö!

Läs vidare arrow_forward
03 januari 2023

Nyheter inom löneområdet 2023

Nu är 2023 här och du som sköter företagets löner måste uppdatera dig på nya regler!

Läs vidare arrow_forward