Lagar och regler

Påminn dina anställda om friskvårdsbidraget

23 april, 2021

Padel, styrketräning, massage eller golf? Friskvård på jobbet kan både öka de anställdas hälsa som att minska sjukskrivningarna – samtidigt som det gör företaget till en mer attraktiv arbetsgivare. Erbjuder ni någon form av friskvårdsbidrag till de anställda – påminn gärna då om att nyttja förmånen för det kan gynna er båda!

Men vad är det som egentligen gäller?

Vi har skrivit ner svaren på de vanligaste frågorna:

När är det skattefritt för de anställda och avdragsgillt för dig som arbetsgivare?

Jo, när erbjudandet riktar sig till hela personalen och motionen/friskvården är av ett mindre värde. Om detta är uppfyllt behöver företaget inte betala några arbetsgivaravgifter på den skattefria friskvården, och kostnaden blir avdragsgill för företaget

Hur mycket får man ge i friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara max 5 000 kronor per år. Tänk på att om du som arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor då ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget. Som arbetsgivare ersätter du den anställde i efterhand mot att du får in kvittot för friskvårdsaktiviteten.

Vad godkänns som friskvård?

Tänk på att det är kostnaden för själva aktiviteten som är skattefri. Vid hyra av utrustning separat kan friskvårdsbidraget bara användas för att bekosta aktiviteten, inte för att betala hyra av utrustning. Vilka aktiveter som är godkända som friskvårdsaktivitet finns listat på Skatteverkets hemsida, https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/personalvardmotionochfriskvard/friskvardsaktiviteterao.4.15532c7b1442f256baee714.htmlDela

Ställ dina frågor!

Oavsett var du befinner dig idag, om du är nystartad, vill utveckla ditt företag eller kanske har en byråkontakt sedan tidigare – boka ett möte så tar vi ett första snack och ser vart det leder. Se det som gratis konsultation där du väljer nästa steg. Ta med dina frågor så ses vi.

Confidobloggen

07 juli 2022

Äntligen semester!

Äntligen semester för de flesta företagare! Hur har våren varit för dig? Har det varit stressigt, roligt utmanande? Är det dags för nytt arbetssätt?

Läs vidare arrow_forward
27 juni 2022

Få koll på de nya LAS-reglerna

Regeringen har lämnat förslag om ändringar i arbetsrätten och nu har riksdagen sagt ja till regeringens förslag, vilket innebär att lagen träder i kraft 30 juni 2022 men tillämpas från oktober 2022.

Läs vidare arrow_forward
22 juni 2022

Välkommen Jennie!

Vi är oerhört glada över att Jennie har blivit en del av vårt fantastiska team.

Läs vidare arrow_forward