Lagar och regler

Påminn dina anställda om friskvårdsbidraget

23 april, 2021

Padel, styrketräning, massage eller golf? Friskvård på jobbet kan både öka de anställdas hälsa som att minska sjukskrivningarna – samtidigt som det gör företaget till en mer attraktiv arbetsgivare. Erbjuder ni någon form av friskvårdsbidrag till de anställda – påminn gärna då om att nyttja förmånen för det kan gynna er båda!

Men vad är det som egentligen gäller?

Vi har skrivit ner svaren på de vanligaste frågorna:

När är det skattefritt för de anställda och avdragsgillt för dig som arbetsgivare?

Jo, när erbjudandet riktar sig till hela personalen och motionen/friskvården är av ett mindre värde. Om detta är uppfyllt behöver företaget inte betala några arbetsgivaravgifter på den skattefria friskvården, och kostnaden blir avdragsgill för företaget

Hur mycket får man ge i friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara max 5 000 kronor per år. Tänk på att om du som arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor då ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget. Som arbetsgivare ersätter du den anställde i efterhand mot att du får in kvittot för friskvårdsaktiviteten.

Vad godkänns som friskvård?

Tänk på att det är kostnaden för själva aktiviteten som är skattefri. Vid hyra av utrustning separat kan friskvårdsbidraget bara användas för att bekosta aktiviteten, inte för att betala hyra av utrustning. Vilka aktiveter som är godkända som friskvårdsaktivitet finns listat på Skatteverkets hemsida, https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/personalvardmotionochfriskvard/friskvardsaktiviteterao.4.15532c7b1442f256baee714.htmlDela

Ställ dina frågor!

Oavsett var du befinner dig idag, om du är nystartad, vill utveckla ditt företag eller kanske har en byråkontakt sedan tidigare – boka ett möte så tar vi ett första snack och ser vart det leder. Se det som gratis konsultation där du väljer nästa steg. Ta med dina frågor så ses vi.

Confidobloggen

04 september 2023

Nu flyttar vi ihop! Talenom och Confido

Den 8:e september 2023 flyttar Talenom Växjö, f.d. Persson & Thorin, hela sin redovisningsverksamheten med all personal in i Confidos nuvarande lokaler.

Läs vidare arrow_forward
14 mars 2023

Service Manager till "gemensamt" kontor i Växjö!

Är du en affärsmässig ledare som drivs av att utveckla dina medarbetare? Trivs du att arbeta i ett bolag med stark tillväxt som lever i en föränderlig värld? Kanske kommer du från en tillväxtresa och vill vara med på en ny resa, i en annan bransch? Då är det kanske dig vi söker till vårt kontor i Växjö!

Läs vidare arrow_forward
03 januari 2023

Nyheter inom löneområdet 2023

Nu är 2023 här och du som sköter företagets löner måste uppdatera dig på nya regler!

Läs vidare arrow_forward