Lagar och regler

Nytt semesterår. Har du koll på reglerna?

30 mars, 2022

Den 1 april börjar ett nytt semesterår.
Melissa, lönekonsult hos oss på Confido delar med sig av sin kunskap om lagen och regler kring semester.

Semester kan vara lagstiftad, reglerad av ett kollektivavtal eller fritt avtalad mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det viktiga är att både anställd och arbetsgivare känner till vilka rättigheter som regleras av semesterlagen. Om du nu snart ska skapa nytt semesterår i lönesystemet, är det extra viktigt att ha koll på vad som gäller.

Här kommer 5 saker att ha koll på:

  1. Skilja på intjänandeår och uttagsår
    Semesteråret infaller för de flesta mellan 1 april 2021 –  31 mars 2022. Intjänandeåret är året innan, dvs 1 april 2020 – 31 mars 2021. En del företag tillämpar dock sammanfallande intjänandeår och semesterår. Detta innebär att de anställda får sina semesterdagar i början på semesteråret och tjänar sedan in dem successivt under pågående semesterår.
  2. Räkna ut nyanställdas rätt till semesterdagar.
    Har någon börjat efter den 1 april 2020 så ska du räkna ut hur många semesterdagar den anställde har tjänat in. Detta för att ha koll på hur många betalda contra obetalda dagar den anställde har eller om företaget tillämpar förskottsdagar.
  3. Vad är semesterlön, semestertillägg och semesterersättning
    Semesterlön är den lön den anställde får när man tar semester. Det är samma lön som vanligt, men med ett tillägg på 0,43 % av månadslönen per dag. Vissa kollektivavtal har ännu högre tillägg. Semesterersättning är något som kan betalas ut till de som är anställda kortare än tre månader. Istället för att ta ut sin semester i lediga dagar får man semesterersättning utbetalt i samband med lönen, ofta på 12 %, utöver den lön man tjänat in.
  4. Se till så att den anställde tar ut sin semester
    Huvudregeln enligt semesterlagen är att intjänad och betald semester tas ut i ledighet. Den anställde kan därför inte välja att vara ledig färre än 20 dagar och få resten av dagarna utbetalda i pengar. Detta gäller även deltidsanställda och anställda med deltidsfrånvaro, exempelvis föräldraledighet. Gå igenom och se om det finns outtagna betalda dagar kvar att ta ut för någon anställd.
  5. Semester och frånvaro
    Semesterlagen reglerar vilken frånvaro som är semestergrundande. Sjukdom är semestergrundande 180 kalenderdagar under insjuknandeåret och ytterligare 180 nästkommande år. Föräldraledighet här har man 120 kalenderdagar som är semesterlönegrundande och för de föräldrar som är ensamstående gäller 180 dagar. Vård av barn, för vardera föräldern är 120 kalenderdagar semesterlönegrundande och för ensamstående förälder är det 180 dagar per barn under 12 år per intjänande år.

Att få rätt lön till sina anställda ska vara en självklarhet.

Men tycker du det är krångligt att hålla reda på alla lagar och regler och vill ha vår hjälp, skicka ett mejl till hej@confidoab.se så bokar vi ett möte.

Dela

Ställ dina frågor!

Oavsett var du befinner dig idag, om du är nystartad, vill utveckla ditt företag eller kanske har en byråkontakt sedan tidigare – boka ett möte så tar vi ett första snack och ser vart det leder. Se det som gratis konsultation där du väljer nästa steg. Ta med dina frågor så ses vi.

Confidobloggen

04 september 2023

Nu flyttar vi ihop! Talenom och Confido

Den 8:e september 2023 flyttar Talenom Växjö, f.d. Persson & Thorin, hela sin redovisningsverksamheten med all personal in i Confidos nuvarande lokaler.

Läs vidare arrow_forward
14 mars 2023

Service Manager till "gemensamt" kontor i Växjö!

Är du en affärsmässig ledare som drivs av att utveckla dina medarbetare? Trivs du att arbeta i ett bolag med stark tillväxt som lever i en föränderlig värld? Kanske kommer du från en tillväxtresa och vill vara med på en ny resa, i en annan bransch? Då är det kanske dig vi söker till vårt kontor i Växjö!

Läs vidare arrow_forward
03 januari 2023

Nyheter inom löneområdet 2023

Nu är 2023 här och du som sköter företagets löner måste uppdatera dig på nya regler!

Läs vidare arrow_forward