Företagande

Tips för en effektiv faktureringsrutin

9 februari, 2022

Hur mycket tid lägger du på fakturering? Har du koll på obetalda och förfallna fakturor och får ni ut fakturorna snabbt efter leverans?

Att ha bra rutiner kring faktureringen kan göra stor skillnad på bolagets likviditet. Att se till att man får ut fakturan snabbt och effektivt efter att varan eller tjänsten är levererad och att man får betalt i rätt tid är saker man som företagare bör jobba aktivt med.

Här kommer några tips!

  • Använd ett molnbaserat faktureringsprogram så att du kan fakturera var du än är. Hemma, på jobbet, i sommarstugan. Du väljer själv. Det viktigaste är att du får ut fakturan snabbt efter leverans.
  • Skicka fakturan till din kund digitalt, via e-faktura eller mejl, och gör det direkt från ditt faktureringsprogram. Det sparar både tid och pengar – och är snällare för miljön.
  • Se till att ditt faktureringsprogram är kopplat till bokföringen. Antingen genom en integration eller om det är i ett och samma program. Detta tar bort eventuellt dubbelarbete.
  • Ha en bankkoppling mellan din bank och ditt bokföringsprogram. När banken tagit emot en betalning från din kund, skickas information om detta över till ditt program. Inbetalningen kan sedan matchas mot rätt kundfaktura, och du slipper den manuella hanteringen med vem som har betalat vad. På så sätt har du varje dag koll på vilka kundfakturor som är betalda eller obetalda.
  • Det är inte ditt ansvar att se till att kunden betalar i tid. Ditt ansvar är att kunden är nöjd med leveransen och att fakturan är rätt utställd. Se därför till att du har bra rutiner kring påminnelser.

Kan du fakturera snabbare så kan kunden betala tidigare och bolagets likviditet blir bättre!

Vill du veta mer om hur du kan effektivisera din faktureringsprocess, skicka ett mejl till din kontaktperson på Confido eller till hej@confidoab.se.

Dela

Ställ dina frågor!

Oavsett var du befinner dig idag, om du är nystartad, vill utveckla ditt företag eller kanske har en byråkontakt sedan tidigare – boka ett möte så tar vi ett första snack och ser vart det leder. Se det som gratis konsultation där du väljer nästa steg. Ta med dina frågor så ses vi.

Confidobloggen

04 september 2023

Nu flyttar vi ihop! Talenom och Confido

Den 8:e september 2023 flyttar Talenom Växjö, f.d. Persson & Thorin, hela sin redovisningsverksamheten med all personal in i Confidos nuvarande lokaler.

Läs vidare arrow_forward
14 mars 2023

Service Manager till "gemensamt" kontor i Växjö!

Är du en affärsmässig ledare som drivs av att utveckla dina medarbetare? Trivs du att arbeta i ett bolag med stark tillväxt som lever i en föränderlig värld? Kanske kommer du från en tillväxtresa och vill vara med på en ny resa, i en annan bransch? Då är det kanske dig vi söker till vårt kontor i Växjö!

Läs vidare arrow_forward
03 januari 2023

Nyheter inom löneområdet 2023

Nu är 2023 här och du som sköter företagets löner måste uppdatera dig på nya regler!

Läs vidare arrow_forward