Få koll på de nya LAS-reglerna

27 juni, 2022

Vi på Confido hjäper dig att hålla koll på de nya förändringarna.

Save the date!
Den 9 september kommer vi att bjuda in till ett frukostmöte om nya LAS. Inbjudan kommer efter semestern men reservera gärna morgonen redan nu.


Till att börja med – vad är egentligen LAS? LAS är en förkortning för Lag om anställningsskydd. Det är en lag som reglerar anställningsförhållandet, det vill säga vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande.

Regeringen har lämnat förslag om ändringar i arbetsrätten och nu har riksdagen sagt ja till regeringens förslag, vilket innebär att lagen träder i kraft 30 juni 2022 men tillämpas från oktober 2022.

Exempel på förändringar är:

  • En uppsägning från arbetsgivarens sida ska grunda sig på sakliga skäl, istället för dagens begrepp saklig grund. Sakliga skäl kommer även fortsättningsvis kunna vara arbetsbrist eller förhållanden som hänför sig till arbetstagaren personligen.
  • Arbetsgivare får undanta tre arbetstagare från turordningen vid arbetsbrist
  • Tidigare huvudregel att arbetstagare har rätt att kvarbli i anställning till tvist är avgjord om  uppsägning, gäller inte längre
  • Anställningsavtal ska som huvudregel gälla på heltid
  • Ny anställningsform, särskild visstidsanställning (SÄVA), införs

Har du frågor om förändringarna i LAS? Välkommen att höra av dig till en lönekonsult hos oss på Confido. Du kan också läsa mer på länken nedan.

https://www.regeringen.se/informationsmaterial/2021/06/flexibilitet-omstallningsformaga-och-trygghet-pa-arbetsmarknaden/

Dela

Ställ dina frågor!

Oavsett var du befinner dig idag, om du är nystartad, vill utveckla ditt företag eller kanske har en byråkontakt sedan tidigare – boka ett möte så tar vi ett första snack och ser vart det leder. Se det som gratis konsultation där du väljer nästa steg. Ta med dina frågor så ses vi.

Confidobloggen

04 september 2023

Nu flyttar vi ihop! Talenom och Confido

Den 8:e september 2023 flyttar Talenom Växjö, f.d. Persson & Thorin, hela sin redovisningsverksamheten med all personal in i Confidos nuvarande lokaler.

Läs vidare arrow_forward
14 mars 2023

Service Manager till "gemensamt" kontor i Växjö!

Är du en affärsmässig ledare som drivs av att utveckla dina medarbetare? Trivs du att arbeta i ett bolag med stark tillväxt som lever i en föränderlig värld? Kanske kommer du från en tillväxtresa och vill vara med på en ny resa, i en annan bransch? Då är det kanske dig vi söker till vårt kontor i Växjö!

Läs vidare arrow_forward
03 januari 2023

Nyheter inom löneområdet 2023

Nu är 2023 här och du som sköter företagets löner måste uppdatera dig på nya regler!

Läs vidare arrow_forward